Bloedneus stoppen

Bij een bloedneus stoppen is het belangrijk om als eerste één keer flink te snuiten, zodat er al veel bloed uit de neus verdwijnt. Daarna dient u uw neus dicht te knijpen gedurende 10 minuten. Knijp de neus dicht onder het neusbeen. Dit is het zachte gedeelte van de neus onder het bovenste neus bot en circa twee centimeter boven de neusvleugels. U kunt dit het beste doen zittend op een stoel, met uw hoofd iets naar voren gebogen. Door deze houding zorgt u ervoor dat er geen bloed meer stroomt naar uw maag via de verbinding tussen de mond en de neus. Het dichtdrukken zorgt ervoor dat er geen bloed meer uit het neusvlies komt en dat het bloed wat er zit gaat stollen. Hierdoor ontstaan korstjes die de gaatjes in het neusvlies dichten.

Geneesmiddelen

Nozohaem is een dikke gel die de bloedneus direct stopt en bloedstolling stimuleert. Door de dikke structuur van dit middel zal het in het gebroken bloedvat gaan zitten, hierdoor komt er geen bloed meer vrij. De bloedneus stopt dus. Bovendien bevordert dit middel de bloedstolling, zodat het bloed zal stollen en korstjes zal veroorzaken. Dit geneesmiddel is ontwikkelt door de Zweedse professor Björn Petruson en heeft het CE-keurmerk.

Bijzonderheden

Als de bloedneus wordt veroorzaakt door een klap op de schedel is het belangrijk om niet te snuiten! Het snuiten kan ervoor zorgen dat er slijm en bloed in de schedelholte wordt geperst. Dit zal flinke hoofdpijn veroorzaken. Bij dit letsel is het ook noodzakelijk om naar een huisarts te gaan. Ook is het niet aangeraden om neustampons in de neus te stoppen. Hoewel dit erg effectief is, zorgen deze tampons ervoor dat de druk achter de oogbol stijgt. Alleen op advies van een dokter kan veilig gebruik worden gemaakt van deze neustampons. Een bloedneus op zichzelf is niet gevaarlijk. Als echter de bloedneus niet stopt met bloeden nadat u meerdere keren 10 minuten uw neus heeft dicht geknepen kan dit een voorbode zijn van een andere ziekte. Ga hiermee naar de huisarts. Doe dit eveneens als u regelmatig bloedneuzen heeft, zonder dat u erin peutert. De arts zal dan passende maatregelen nemen om de bloedneuzen te stoppen. Hij kan hiervoor de speciale neustampons aan u mee geven. Ook kan hij er speciale medicatie voor geven, die bloedstolling bevorderen. In het ergste geval kan hij een paar bloedvaten in het neusvlies dicht branden. Hierdoor stroomt er geen bloed meer in die vaten, waardoor de kans op een bloedneus niet meer aanwezig is.